KIRJASUOSITUS: SUE JOHNSON: KUNPA SINUT TUNTISIN PAREMMIN, KESKUSTELEMALLA TUNNEKESKEISEEN PARISUHTEESEEN
31.08.2024
Tässäpä asiantuntevaa ja lämpimästi suositeltavaa luettavaa eli brittiläisen pariterapeutin Sue Johnsonin kirja: Kunpa sinut tuntisin paremmin, Keskustelemalla tunnekeskeiseen parisuhteeseen (valitettavasti hankalasti saatavilla). Vastaavan sisältöinen suositus suomalaiselta psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kalliolta: Tunne hyvä suhde.
Olen tehnyt Sue Johnsonin kirjasta lyhyen referaatin, lyhennelmän, joka tuo esille tiivistettynä kirjan ydinsisällön.
Tutustumisen iloa:)
KIRJAREFERAATTI
Sue Johnson: Kunpa sinut tuntisin paremmin, Keskustelemalla tunnekeskeiseen parisuhteeseen 2008, Bookwell Oy, Jyväskylä 2011
Sari Luomala, Psykofyysisen psykoterapian perusteet- koulutus 4/24-12/24
26.8.2024
Kirjan kirjoittaja brittiläinen kokenut pariterapeutti Sue Johnson kohdentaa käytännönläheisen kirjansa pariskunnille; nuorille, vanhoille, hetero- ja homoseksuaaleille. Kunpa sinut tuntisin paremmin- kirja keskittyy parisuhteen ydinkysymykseen- koemmeko itsemme parisuhteessa rakastetuksi ja tärkeäksi. Tämä edellyttää meiltä uskallusta tarkastella omaa käyttäytymistämme, tarpeitamme ja tunteitamme sekä sitä, että vastavuoroisesti myös vaikutamme tahtomattammekin kumppanimme käyttäytymiseen ja tunnekokemukseen. Jos jäämme vaille arvostuksen ja kuulluksi tulemisen tunnetta, syntyy parisuhteeseen tuhoavia keskusteluja hyökkäävällä tai vetäytyvällä reagointitavalla, jolloin emme tavoita omia tunteitamme. Kirjoittaja jakaa kirjan sisällön kolmeen osaan:
1.Mitä rakkaus on
2.Tunnekeskeisen pariterapian elävöittäminen seitsemän käänteentekevän keskustelun kautta, joihin on liitetty tapauskertomuksia ja erilaisia harjoituksia
3.Rakkauden/ läheisyyden voima
1. Sigmund Freud on sanonut, ettemme ole koskaan niin haavoittuvia kuin rakastaessamme. Sosiaalisesti elämme yhä enemmän etäällä ja eristäytyneenä toisistamme. Tilanne on johtanut siihen, että tunneyhteys ja yhteenkuuluvuuden tunne korostuu meille tärkeän ihmisen kanssa. Rakkaus on aallonmurtaja, jonka tehtävänä on tarjota emotionaalinen suojapaikka elämän myrskyissä ja karikoissa. Meille on välttämätöntä tunnepohjaisen kiintymyssuhteen muodostuminen tärkeisiin ihmisiin, jotta voimme olla henkisesti ja ruumiillisesti mahdollisimman hyvinvoivia ja terveitä elossa olemisen näkökulmasta tarkasteltuna. On hyvin tärkeää, että ymmärrämme, mistä rakkaudessa on oikein kysymys. Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve kiinnittyä tunnemielessä toiseen. Pariskuntien välille syntyvät ristiriidat kertovat protestin omaisesti siitä, että parit ovat etääntyneet toisistaan. Toiselta osapuolelta kysytään esim. seuraavanlaisia kysymyksiä. Voinko luottaa sinuun? Oletko tukenani, kun tarvitsen sinua? Miten tärkeä olen sinulle? Arvostatko minua? Hyväksytkö minut? Turvaudutko minuun? Tarvitsetko sinä minua? Kriittisyys, ärtyneisyys ja toiseen kohdistuneet vaatimukset ovat avunhuutoja, joiden avulla toista kutsutaan avaamaan sydämensä, kutsutaan takaisin emotionaaliseen läheisyyteen sekä pyritään luomaan turvallinen yhteys kumppanien välille.
2. Kirjassa avataan seitsemän käänteentekevää keskustelua:
- Tuhoavien keskustelujen tunnistaminen. Kun turvallisen yhteyden saaminen kumppaniimme ei toteudu, juutumme helpommin johonkin seuraavista kolmesta peruskuviosta; syyllisen etsintä, protestipolkka (vaatimus- vetäytymis- tai kritisoi- puolustaudu- tanssi) ja jähmety ja pakene (vetäytymistanssi).
- Arkojen paikkojen löytäminen. Tilanne, jolloin parisuhteen tasapaino järkkyy. Silloin toisen pieni reaktio tai reagoimattomuus saa olotilan tuntumaan kumppanin seurassa turvattomaksi tai huomaa reagoivansa tuhoavaan keskusteluun johtavalla tavalla.
- Paluu vaikeaan hetkeen. Kielteisen vuorovaikutuskuvion tunnistaminen, joka vaikeuttaa yhteyttä riitatilanteessa julistamalla tulitauko ja palaamalla lämpimämpään keskinäiseen yhteyteen lopettamalla riita ja vaihtamalla suuntaa. Vaikeampaa se on silloin, jos toinen näyttäytyy uhkana ja vihollisena.
- Pidä minut lähelläsi- sitoutuminen ja keskinäinen yhteys. Meidän on kyettävä saamaan kumppanimme tunnemaailmaan hyvä yhteys luomalla tarkoituksellisesti keskinäistä sitoutumista ja yhteyttä lisäävää vahvaa reagoivuutta kumppania kohtaan. Olemme tällöin hyvin tietoisia ja äärimmäisen herkkiä kumppanimme sanoille, teoille ja tunneilmauksille.
- Loukkausten anteeksi antaminen. Kumppaneiden välille on tärkeää syntyä keskustelua, jonka myötävaikutuksesta mahdollistuu anteeksiantaminen ja halukkuus jälleen luottaa toiseen, jota esim. traumanaiheuttajat voivat olla vaikeuttamassa.
- Tunnesiteen vahvistaminen seksin ja kosketuksen avulla. Turvallinen tunneyhteys ja tyydyttävä seksuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Ne vahvistavat toinen toistaan. Hyvä, toimiva tunneyhteys myötävaikuttaa loistavan seksin synnyttämisessä ja loistava seksi syventää emotionaalista yhteyttä. Kun kumppanit ovat emotionaalisesti tavoitettavissa toisilleen, sitoutuneita ja herkästi toisen tunnetiloja aistivia seksi heidän välillään muodostuu turvalliseksi ja toisen tarpeita ja toiveita huomioon ottavaksi sekä kunnioittavaksi rakkauden synnyttämiseksi.
- Rakkauden ylläpitäminen. Rakkautta autetaan pysymään elävänä, muuttuvana ja kasvavana. Rakkaudessa on kysymys jatkuvasta tunneyhteyden etsimisen, menettämisen ja uudelleenlöytämisen prosessista. Mihin ei kiinnitä tietoista huomiota, unohtuu vähitellen. Tärkeää on kiinnittää huomiota kohtaamisen ja eroamisen hetkiin yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi. ”Jokainen, joka pitkästyy avioliitossaan ei vaan pidä silmiään auki.” -Kollegan aviomies
3. Rakkauden/ läheisyyden voima
Vahvan tunnesiteen syntyminen toiseen ihmiseen tarkoittaa, että pääsemme ensin kosketuksiin omien keskeisimpien tarpeidemme, tunteidemme ja toiveidemme kanssa. Meidän on tärkeää kyetä kääntämään ne sellaisiksi signaaleiksi, joiden avulla kumppanimme kykenee ne tunnistamaan ja niihin myös vastaamaan. Meidän on osattava vastaanottaa rakkautta ja myös sitä vastavuoroisesti antaa. Aktiivinen vaikuttaminen rakkauteen vaatii kiintymyssuhteiden viestimistavan tunnistamisen ja hyväksymisen. Rakkauden onnistuneeseen muovaamiseen tarvitaan avoimen ja herkän keskustelu- ja tunneyhteyden syntymistä niin emotionaalisella kuin fyysisellä tasolla matkalla kohti syvällisempää yhteyttä toisiin.
PIDITKÖ JULKAISUSTA? JAA SE VERKOSTOLLESI!
JaaJaaJaa
<< Palaa uutisiin